2ο Τρίμηνο Εγκυμοσύνης Βήμα - βήμα το 2ο τρίμηνο

Η εγκυμοσύνη πλέον έχει εδραιωθεί και η κοιλιά σας πλέον έχει αρχίσει να στρογγυλεύει. Η μήτρα προβάλλει πάνω από τη λεκάνη και η γραμμή της μέσης αρχίζει να χάνεται.

Σιγά σιγά  το μωρό αρχίζει να μεγαλώνει και θα σας προκαλεί πόνους και ενοχλήσεις στο θώρακα και τα πλευρά τα οποία μετατοπίζονται, το στομάχι σας θα πιέζεται φέρνοντας καούρες και ενοχλήσεις στην κοιλιά, αφού τεντώνονται οι μύες της μήτρας.

Το μωρό ψηλώνει και δυναμώνει και οι κινήσεις του είναι πλέον γεγονός. Μέσα σε αυτό το τρίμηνο η αύξηση βάρους κυμαίνεται στα 4- 6 κιλά περίπου, από τα οποία το ένα αναλογεί στο μωρό ενώ τα υπόλοιπα στο σύστημα ανάπτυξης – συντήρησης του παιδιού, τη μήτρα και τους μαστούς και στην ποσότητα του αίματος που αυξάνεται.

Κατά τη διάρκεια του 4ου και 5ου μήνα:

Το ύψος του εμβρύου είναι περίπου  20 εκατοστά και κάθως οι εβδομάδες περνάνε το ύψος του αυξάνεται. Το κεφαλάκι του εμβρύου μεγαλώνει περισσότερο από το υπόλοιπο σώμα, τα μαλλιά, οι βλεφαρίδες και τα φρύδια του αρχίζουν επίσης να μεγαλώνουν. Το έμβρυο τώρα έχει δακτυλικά αποτυπώματα. Στην 22 εβδομάδα  το σωματάκι του μωρού θα καλύπτεται από χνούδι, το οποίο εξαφανίζεται με τη γέννηση του. Τα όργανα συνεχίζουν να ωριμάζουν, ενώ οι αρθρώσεις του εμβρύου αποκτούν μεγαλύτερη ευλυγισία. Τώρα θα αρχίσετε να  αισθάνθεστε τα πρώτα του  «σκιρτήματα». Είναι η περίοδος όπου το μωρό είναι πιο ζωηρό και κλωτσάει περισσότερο. Από εδώ και πέρα θα εναλλάσσονται οι ζωηρές κινήσεις του εμβρύου με τις περιόδους ύπνου του. Σε περίπτωση που  οι κινήσεις σας φαίνονται λιγότερο συχνές, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Κατά τη διάρκεια του 6ου μήνα:

Σε αυτή τη φάση το έμβρυο έχει πλήρως αναπτυχθεί. Είναι καλυμμένο με μια άσπρη «μεμβράνη» που αποτελεί ένα διαχωριστικό ανάμεσα στο δέρμα και στο αμνιακό υγρό. Τώρα ένας δυνατός θόρυβος μπορεί να το αναστατώσει και να το κάνει να σας κλωτσήσει. Αυτή την περίοδο τα μάτια του μωρού ανοίγουν για πρώτη φορά.