Συμφύσεις Ορισμός - Θεραπεία

Ως συμφύσεις ορίζονται οι ανώμαλες ινώδεις συνδέσεις ανάμεσα στις επιφάνειες των κοιλιακών οργάνων είτε ανάμεσα στα κοιλιακά όργανα και το κοιλιακό τοίχωμα, οι οποίες είναι δυνατό να περιέχουν αγγειακά κανάλια.

Τα κύρια αίτια της δημιουργίας των συμφύσεων είναι, συνήθως έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις εξαιτίας του τραυματισμού του μεσοθηλίου, οι λοιμώξεις και η ενδομητρίωση. Οι χειρουργικές επεμβάσεις με μεγάλες τομές στην κοιλιακή χώρα (λαπαροτομή) προκαλούν περισσότερες συμφύσεις από τις διαδικασίες που πραγματοποιούνται με λαπαροσκόπιο.

Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι το σπλαχνικό περιτόναιο (μήτρα,ωοθήκες,σάλπιγγες, έντερο) εμφάνιζει τάση σχηματισμού συμφύσεων μεγαλύτερη από το τοιχωματικό περιτόναιο ( δηλαδή τη μεμβράνη που περιβάλλει την κοιλιά και εφάπτεται του κοιλιακού τοιχώματος), με συνέπεια οι συμφύσεις να είναι πυκνότερες στη πύελο.
Οι συμφύσεις μπορεί να είναι ασυμπτωματικές ή μπορεί να προκαλέσουν πυελικό πόνο, υπογονιμότητα, ή απόφραξη της γαστρεντερική οδού.
 
Ποιά η θεραπεία των συμφύσεων.
 
Αν οι συμφύσεις είναι συμπωματικές μπορεί να θεραπευθούν χειρουργικά και μπορούν να τοποθετηθούν στις τραυματισμένες επιφάνειες φραγμοί κατά των συμφύσεων, αν και πάλι ίσως να ξαναδημιουργηθούν.

Οι συμφύσεις στην κοιλιακή χώρα και στην πύελο θεραπεύονται με ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές (λαπαροσκόπηση). Η αφαίρεση των συμφύσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί ως μέρος άλλων διαδικασιών (όπως η αφαίρεση κύστεων ωοθηκών ή ινομυωμάτων), ή ως μια αυτόνομη διαδικασία.
Η λαπαροσκόπηση προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με την λαπαροτομή στη θεραπεία των συμφύσεων. Το λαπαροσκόπιο επιτρέπει την άριστη οπτικοποίηση και μεγέθυνση των συμφύσεων και των προσβεβλημένων κοιλιακών / πυελικών οργάνων. Επιπλέον, το αέριο CO2 που χρησιμοποιείται για τη διόγκωση της κοιλιακής χώρας παρέχει ένα φυσικό διαχωρισμό από τα κοιλιακά όργανα, επιτρέποντας το σαφή προσδιορισμό των συμφύσεων και την αποτελεσματική θεραπεία τους.

Οι αρχές της μικροχειρουργικής που εφαρμόζονται με μια λαπαροσκοπική προσέγγιση είναι επίσης πολύ πιο αποτελεσματικές στην αποφυγή της ανάπτυξης συμφύσεων από την ίδια τη χειρουργική επέμβαση.

Η ανάρρωση από την αφαίρεση των συμφύσεων είναι γρήγορη και οι ασθενείς συνήθως μπορούν να βγούνε από το νοσοκομείο μέσα σε 24 ώρες και να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες μέσα σε 1-2 εβδομάδες.