1ο Τρίμηνο Εγκυμοσύνης Βήμα - βήμα το 1ο τρίμηνο

Το 1ο τρίμηνο εγκυμοσύνης, είναι η περίοδος κατά την οποία γίνεται η προσαρμογής του σώματος και του οργανισμού στην εγκυμοσύνη ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις τεράστιες απαιτήσεις αυτής της περιόδου.

Από τις αρχές της κύησης το έμβρυο φτάνει σε πολύ κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης, αφού σχηματίζονται όλα τα κύρια όργανα (περίοδος οργανογένεσης).

Κατά τη διάρκεια του 1ου μήνα:
Το έμβρυο έχει ύψος περίπου 1,3 εκατοστά και ήδη μπορούν να αναγνωριστούν το κεφαλάκι του και το σωματάκι του, το οποίο δεν έχει σχηματιστεί ακόμα όλο, το μήκος του μωρού σας είναι μερικά χιλιοστά και το μέγεθός του περίπου σαν ένα φασόλι. Το κεφάλι και ο λαιμός είναι σχηματισμένα, τα αυτιά, τα μάτια, ο εγκέφαλος και η καρδιά έχουν ήδη αρχίσει να σχηματίζονται, ενώ τα ποδαράκια και τα χεράκια του εμβρύου είναι ακόμα πολύ μικρά.

Κατά τη διάρκεια του 2ου μήνα:
Το ύψος του εμβρύου αυτή την περίοδο είναι περίπου 17 χιλιοστά από το κεφάλι μέχρι τα πόδια. Τα ματάκια του εμβρύου είναι καλυμμένα με δέρμα που σιγά- σιγά θα σχηματίσει τα βλέφαρα. Τα αυτιά του είναι ορατά, ενώ τα χείλια, η μύτη και η γλώσσα αναπτύσσονται, όπως και όλα τα υπόλοιπα όργανα. Το έμβρυο έχει ήδη αρχίσει να κινείται χωρίς εσείς να το καταλαβαίνεται. Στον προγραμματισμένο υπέρηχο θα ακούσετε την καρδούλα του και μπορεί και να δείτε την πρώτη του κίνηση.

Κατά τη διάρκεια του 3ου μήνα:
Το έμβρυο  έχει μήκος περίπου 75 χιλιοστά και ζυγίζει περίπου 30 γραμμάρια. Είναι πλήρως σχηματοποιημένο και όλα τα όργανα και τα συστήματα του σώματος έχουν ολοκληρωθεί. Τα νύχια των χεριών και των ποδιών είναι ακόμα πολύ μαλακά, ενώ στα ούλα έχουν ήδη εμφανιστεί οι πρώτες προεξοχές που θα σχηματίσουν αργότερα τα δοντάκια του. Τα γεννητικά του όργανα έχουν αναπτυχθεί αν και δεν μπορείτε ακόμα να δείτε το φύλο του. Ακούτε τους χτύπους της καρδιάς του που χτυπάνε τώρα πολύ πιο γρήγορα.