Χλαμύδια

Chlamydia

Τα χλαμύδια είναι μία συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια και οφείλονται σε μικροοργανισμούς Chlamydia trachromatis.

Στους άνδρες μολύνουν την ουρήθρα και την επιδερμίδα και στις γυναίκες τον τράχηλο της μήτρας και τις σάλπιγγες.Η συχνότητα της ασθένειας οφείλεται στο ότι τις πιο πολλές φορές δεν έχει προειδοποιημένα συμπτώματα. Όταν οι σύντροφοι δεν έχουν θεραπευτεί συγχρόνως ξαναμολύνονται ο ένας από τον άλλο.

Ποιά είναι τα συμτώματα:

Τα συμπτώματα στις γυναίκες είναι κολπικές εκκρίσεις περισσότερες των φυσιολογικών και σταγόνες αίμα εκτός περιόδου, συνήθως εμφανίζοντα μετά από 1-3 εβδομάδες μετά την επαφή με το μικρόβιο. .

Πόνος χαμηλά στην κοιλιά, κάψιμο στην ουρήθρα ,ναυτία ακόμη και πυρετός. Ενώ οι άνδρες έχουν πόνο και κάψιμο στην ουρήθρα , κίτρινο ή γαλακτώδες υγρό από το πέος, διόγκωση και πόνο των όρχεων, πρήξιμο και ερυθρότητα γύρω από το πέος.

Πως γίνεται η διάγνωση:

Η εξέταση για την διάγνωση της ασθένειας γίνεται σε μικροβιολογικό εργαστήριο. Επειδή τα χλαμύδια είναι οργανισμοί που ζουν μέσα στα κύτταρα η λήψη και μεταφορά του δείγματος θέλει ειδική τεχνική στους άνδρες, γίνεται από το σπέρμα και από το ουρηθρικό υγρό, ενώ στις γυναίκες από τον έξω τράχηλο της μήτρας.

Χλαμύδια θεραπεία

Τα χλαμύδια θεραπεύονται εύκολα αρκεί να κάνουν την θεραπεία και οι δύο σύντροφοι.Πολύ σημαντικό είναι η αποχή από τη σεξουαλική επαφή για όσο διάστημα κάνουν θεραπεία. Για να αποφύγετε την μετάδοσή της ασθένειας πρέπει να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό και την επαφή με πολλούς ερωτικούς συντρόφους.