Ανωμαλίες Τραχήλου Τι είναι, πρόληψη, αντιμετώπιση και θεραπεία

Ο τράχηλος της μήτρας είναι το σημείο εκείνο του γυναικείου γενετικού συστήματος που βρίσκεται στο κάτω στενότερο μέρος της μήτρας και ενώνει την μήτρα με τον κόλπο.

ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΟΓΚΟΙ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ

Πολύποδας Τραχήλου – Πολύποδας Ενδομητρίου

Ο πολύποδας του ενδομητρίου είναι μία καλοήθης μάζα η οποία αναπτύσσεται στο εσωτερικό περίβλημα της μήτρας, το ενδομήτριο. Συνήθως συνδέεται με τη μήτρα με έναν λεπτό μίσχο, αλλά ορισμένες φορές μπορεί να έχει πλατιά βάση.Είναι μία συχνή αλλοίωση η οποία εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών. Ο μίσχος του πολύποδα μπορεί να είναι εξαιρετικά μακρύς, φτάνοντας ορισμένες φορές μέχρι και τον τράχηλο. Το μέγεθος του πολύποδα μπορεί να ποικίλει, από λίγα χιλιοστά έως μερικά εκατοστά. Ο καλοήθης αυτός όγκος μπορεί να αντιδρά ή όχι στις ωοθηκικές ορμόνες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον φυσιολογικό ιστό του ενδομητρίου. Κυρίως αναπτύσσεται στον πυθμένα της μήτρας, χωρίς όμως να αποκλείουμε και την εμφάνισή του σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της κοιλότητας του ενδομητρίου ή ακόμα και του τραχήλου.

Οι πολύποδες του ενδομητρίου είναι μία καλοήθης νεοπλασία του ιστού του ενδομητρίου, αλλά παρόλα αυτά οι γυναίκες που έχουν πολύποδες έχουν, μεγαλυτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο στο ενδομήτριο.
 
Υπάρχουν 3 κατηγορίες πολύποδων 

  • Yπερπλαστικοί πολύποδες που είναι και οι συνηθέστεροι και πρόκειται για αλλοιώσεις που εμφανίζουν ποικιλία στο μέγεθος και στο σχήμα τους, ενώ ταυτόχρονα είναι ευαίσθητοι στη δράση των οιστρογόνων.
  • Ατροφικοί πολύποδες που εμφανίζονται σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και πρόκειται για υπερπλαστικούς ή λειτουργικούς πολύποδες που έχουν ατροφήσει.
  • Λειτουργικοί πολύποδες που είναι η λιγότερο συχνοί. Ο αναπτυσσόμενος ιστός εμφανίζει παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά του γειτονικού ενδομητρίου.

  • ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ

    Ο καρκίνος του τραχήλου είναι νόσος που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη κακόηθων (καρκινικών) κυττάρων στους ιστούς του τραχήλου της μήτρας και αναπτύσσεται συνήθως μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα εξέλιξης ιστολογικών μεταβολών στα κύτταρα του τραχήλου οι οποίες είναι γνωστές ως δυσπλασία

    Στο σύνολό τους οδηγούν στην εμφάνιση μη φυσιολογικών κυττάρων στους ιστούς του τραχήλου. Προοδευτικά, τα καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να αυξάνονται και να εξαπλώνονται σε μεγαλύτερο βάθος διήθησης μέσα στον τράχηλο και στις περιβάλλουσες ανατομικές δομές

    Οι συχνότερες μορφές είναι ο επιθηλιακός καρκίνος (90% των περιπτώσεων) που αναπτύσσεται στο έξω μέρος του τραχήλου και το αδενοκαρκίνωμα (10% των περιπτώσεων) που εμφανίζεται στο εσωτερικό μέρος του τραχηλικού καναλιού.