Προπτώσεις κόλπου μήτρας Πρόπτωση πυελικών οργάνων

Η πρόπτωση πυελικών οργάνων είναι η προεκβολή ενός ή περισσοτέρων πυελικών δομών μέσα στον κόλπο. Υπάρχουν και μερικές περιπτώσεις που η προεκβολή είναι έξω από το άνοιγμα του κόλπου. Ο κόλπος περιβάλλεται από ένα σύνολο πυελικών δομών. Όταν η στήριξη ανάμεσα σε μία από αυτές τις δομές και τον κόλπο εξασθενεί, μπορεί να παρουσιαστεί πρόπτωση.
 
Οι παράγοντες κινδύνου για κάθε είδους πρόπτωση είναι:

  • ο τοκετός
  • πυελικά τραύματα
  • διαταραχές του συνδετικού ιστού
  • η καταπόνηση και η διαδικασία του γήρατος.
  •   
    Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται:

  • η πίεση στην πύελο
  • μια αίσθηση πληρότητας της πυέλου
  • η εντύπωση ότι κάτι «πέφτει έξω» από τον κόλπο.
  •   
    Τύποι πρόπτωσης

    Κυστεοκήλη : Παρουσιάζεται όταν η στήριξη ανάμεσα στον κόλπο και στην ουροδόχο κύστη εξασθενεί και η ουροδόχος κύστη προεκβάλλει μέσα στον κόλπο. Αυτός ο τύπος πρόπτωσης μπορεί επίσης να συνδεθεί με την ακράτεια ούρων.

    Ορθοκήλη: Είναι παρόμοια με την κυστοκήλη, αλλά αντί για την ουροδόχο κύστη, προεκβάλλει μέσα στον κόλπο ένα μέρος του ορθού.
    Πρόπτωση μήτρας: Παρουσιάζεται όταν οι σύνδεσμοι που στηρίζουν τη μήτρα εξασθενούν, κάνοντας το πίσω τοίχωμα της μήτρας να εμφανιστεί επιτρέποντας στη μήτρα και στον τράχηλο να κινηθούν προς το μπροστινό μέρος του κόλπου.

    Εντεροκήλη:
    Αυτός ο τύπος πρόπτωσης παρουσιάζεται συνήθως σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή, εκεί που η στήριξη των πυελικών συνδέσμων έχει διακοπεί.
    Το λεπτό έντερο, το οποίο περικλείεται από ένα περιτοναϊκό κόλπωμα, μπορεί να προεκβάλλει μέσα στον κόλπο.

    Πρόπτωση κόλπου: Μπορεί να παρουσιαστεί, αφού μια ασθενής υποβληθεί σε υστερεκτομή.

    Απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας εάν:

  • Αισθάνεστε πίεση, πόνο ή πληρότητα στον κόλπο.
  • Έχετε την αίσθηση ότι κάτι «προεξέχει» από τον κόλπο.
  • Εμφανίζετε δυσκολία στην ούρηση ή συχνουρία ή ακράτεια ούρων.
  • Νιώθετε δυσφορία στην βουβωνική χώρα ή χαμηλά στην πλάτη.
  • Έχετε μειωμένη σεξουαλική διέγερση και απόλαυση ή το σεξ είναι επώδυνο (κυρίως εάν είστε νεαρή γυναίκα).
  •   
    Αντιμετώπιση της πρόπτωσης χωρίς χειρουργείο

    Οι μη επεμβατικές μέθοδοι ενδείκνυνται στις περιπτώσεις γυναικών με ήπιας μορφής πρόπτωση ή όταν η ασθενής δεν μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για διάφορους λόγους. Στόχος αυτών των μεθόδων είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα. Πέρα της ιατρικής παρακολούθησης που αφορά όσες γυναίκες παρουσιάζουν πολύ μικρού βαθμού πρόπτωση, οι μη επεμβατικές λύσεις που προτείνει σήμερα η επιστήμη είναι οι ακόλουθες:

    Φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους: Περιλαμβάνει ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών της περιοχής, εμποδίζοντας έτσι την επιδείνωση της πρόπτωσης. Παράλληλα, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ακράτειας ούρων ή κοπράνων, που μπορεί να συνυπάρχουν με την πρόπτωση.

    Κολπικοί πεσσοί:Πρόκειται για μια συσκευή που εισάγεται στον κόλπο με στόχο την στήριξη του οργάνου που έχει υποστεί την πρόπτωση. Το σχήμα και το μέγεθος των πεσσών ποικίλει και η συσκευή πρέπει να αλλάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να αποφεύγεται ο κίνδυνος λοιμώξεων. Η θεραπεία ενδείκνυται ως μια προσωρινή λύση πριν το χειρουργείο ή σε γυναίκες που δεν μπορούν να χειρουργηθούν καθώς και σε γυναίκες προχωρημένης ηλικίας που δεν είναι σεξουαλικά δραστήριες.

    Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης:
    Αφορά τις γυναίκες που βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση. Η θεραπεία ενισχύει τα τοιχώματα του κόλπου και συμβάλλει στην βελτίωση της κατάστασης των ιστών που έχουν υποστεί χαλάρωση, με αποτέλεσμα να περιορίζονται τα ενοχλητικά συμπτώματα της πρόπτωσης.

    Χειρουργεία ελάχιστης επεμβατικότητας

    Η θεραπεία της κολπικής χαλάρωσης και της πρόπτωσης της μήτρας είναι κυρίως χειρουργική – λαπαροσκοπική χειρουργική.
    Η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική κατάσταση της ασθενούς, τον τύπο και τον βαθμό της πρόπτωσης, την επιθυμία για μελλοντική εγκυμοσύνη κ.τλ.
    Σε κάθε περίπτωση, η χειρουργική αποκατάσταση είναι μια ασφαλής και ανώδυνη διαδικασία, η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία, απαιτεί ελάχιστες ώρες ή μέρες νοσηλείας και παρέχει τη δυνατότητα στην ασθενή να επιστρέψει στις φυσιολογικές του δραστηριότητες μέσα σε 2-3 εβδομάδες. Μάλιστα από την πρώτη εβδομάδα η ασθενής αισθάνεται ότι μπορεί να επανέλθει πλήρως στις καθημερινές της δραστηριότητες. Ωστόσο η σύσταση του γιατρού είναι να είναι προσεκτική για 2–3 εβδομάδες.

    Κυστεοκήλη:Ανάλογα με τον τύπο και τον βαθμό της, η κυστεοκήλη μπορεί να αποκατασταθεί είτε με διακολπική επέμβαση (πρόσθια κολπορραφία, κατά την οποία ενισχύεται τμήμα του κόλπου ώστε η κύστη να «σηκωθεί» στην αρχική της θέση), είτε λαπαροσκοπικά, είτε με τη χρήση πλέγματος.

    Ορθοκήλη:Αποκαθίσταται με διακολπική επέμβαση (οπίσθια κολπορραφία) ή με πλέγμα.

    Πρόπτωση μήτρας:Δεν απαιτείται πάντοτε αφαίρεση της μήτρας, καθώς οι σύγχρονες λαπαροσκοπικές τεχνικές και η χρήση πλεγμάτων στηρίζουν τη μήτρα σε νεαρές γυναίκες που δεν επιθυμούν την αφαίρεση του οργάνου. Στις περιπτώσεις που η μήτρα πρέπει να αφαιρεθεί, αυτό γίνεται διακολπικά, χωρίς τομή, ενώ ταυτόχρονα γίνεται και πλαστική επέμβαση στον κόλπο για την ανατομική του στήριξη.