Προετοιμασία Τοκετού

Το πρώτο σημάδι σε ένα φυσιολογικό τοκετό έρχεται όταν νιώθετε συσπάσεις των μυών της μήτρας. Στην αρχή, αυτές οι συσπάσεις μπορεί να μοιάζουν με κύματα πόνου δυσπεψίας ή με σουβλιές πόνου στη μέση. Όσο πλησιάζει ο τοκετός, οι συσπάσεις έρχονται σε πιο τακτά διαστήματα και ο χρόνος ανάμεσα σε κάθε σύσπαση σιγά – σιγά ελαττώνεται.

Οι ίδιες οι συσπάσεις δεν αποτελούν πάντοτε αξιόπιστο σημάδι ενάρξεως του τοκετού. 

Αν οι συσπάσεις δε συνοδεύονται από άλλα σημάδια και δεν είναι πολύ συχνές, τότε πιθανώς δεν πρόκειται για τοκετό. Καθώς ξεκινά η διαδικασία του τοκετού, η βλέννα που κατά την εγκυμοσύνη έχει σχηματίσει ένα διάφραγμα ανάμεσα στη μήτρα και τον κόλπο, αποβάλλεται με τη μορφή υγρών χρωματισμένων με αίμα.

Επίσης ένα ακόμα σημάδι του τοκετού μπορεί να είναι το σπάσιμο των μεμβρανών που περιβάλλουν το αμνιακό υγρό μέσα στο οποίο βρίσκεται το μωρό σας. Μπορεί τα υγρά να εμφανιστούν ως κηλίδες, μπορεί όμως να τρέξουν απότομα με ορμή. Και στις δυο περιπτώσεις, η ρήξη των μεμβρανών αποτελεί συνήθως σημάδι ότι ο τοκετός πλησιάζει. Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε το χρώμα των υγρών αυτών και να ενημερώσετε τον γιατρό σας.Το στάδιο της προετοιμασίας 
Όταν με το καλό φτάσετε στο Μαιευτήριο θα υποβληθείτε σε απαραίτητες εξετάσεις για διαπιστωθεί πόσο έχει προχωρήσει ο τοκετός και ποιά είναι η θέση του μωρού σας.