Οι διατροφικές συνήθειες της μέλλουσας μαμάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και έπειτα από τον τοκετό, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου και του νεογέννητου βρέφους κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, οι οποίοι είναι και καθοριστικοί για τη μετέπειτα εξέλιξη της ανάπτυξης και της υγείας του.
Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, το έμβρυο προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη μέσω των τροφών που καταναλώνει η μητέρα. Συνεπώς, είναι απαραίτητη η τήρηση μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής.
Σημαντικό είναι το είδος των τροφών που καταναλώνονται, εκτός από το συνολικό ενεργειακό τους φορτίο. Η έγκυος θα πρέπει να επιλέγει δημητριακά ολικής άλεσης, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, προκειμένου να λαμβάνει τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες που χρειάζεται. Επίσης, θα πρέπει να εντάξει στο διαιτολόγιό της άπαχο κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, όσπρια, τρόφιμα τα οποία αποτελούν σημαντικές πηγές πρωτεϊνών, ψευδαργύρου, μαγνησίου και σιδήρου.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται επίσης στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο.
Κύριες πηγές ασβεστίου αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σε περίπτωση δυσανεξίας στη λακτόζη, η έγκυος μπορεί να καταναλώνει γάλα μειωμένης περιεκτικότητας σε λακτόζη, γιαούρτι και τυρί (ιδιαίτερα κίτρινα τυριά). Άλλες μη- γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου είναι τα μικρά ψάρια τα οποία καταναλώνονται με τα κόκαλα, το μπρόκολο και τα διάφορα ποτά σόγιας, εμπλουτισμένα με ασβέστιο.