Ανωμαλίες Μήτρας

Οι συγγενείς ανωμαλίες στη μήτρα υπάρχουν από τη γέννηση της γυναίκας, συνήθως όμως γίνονται αντιληπτές όταν η γυναίκα μείνει έγκυος, κυρίως γιατί προκαλούν αποβολή ή πρόωρο τοκετό εώς τότε συνήθως δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα. Οι συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας είναι σχετικά συχνές και θεωρείται ξεκάθαρη η συσχέτισή τους με τις πολλαπλές αποβολές και την υπογονιμότητα.

Οι πιο συχνές ανωμαλίες μήτρας είναι:

  • Διάφραγμα, το οποίο διαιρεί την κοιλότητα της μήτρας,
  • Τοξοειδής μήτρα (διακρίνεται σχηματισμός που μοιάζει με μικρό διάφραγμα)
  • Μονόκερως μήτρα (έχει αναπτυχθεί μόνο το ένα ήμισυ της μήτρας),
  • Δίκερως μήτρα (η μήτρα αποτελείται από δύο κοιλότητες λόγω μη σωστής ανάπτυξής της).
  • Όταν μια μήτρα έχει τέτοιου είδους ανωμαλίες δυσκολεύεται να υποστηρίξει την εγκυμοσύνη και για αυτό το λόγο παρατηρούνται πιο συχνές αποβολές.Αυτό δε σημαίνει όμως πως κάποιες από τις γυναίκες με τέτοιου είδους ανωμαλίες στην μήτρα δεν καταφέρνουν να φτάσουν χωρίς προβλήματα ως το τέλος της εγκυμοσύνης.

    Ποια είναι τα συμπτώματα των ανωμαλιών της μήτρας:

    Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με το είδος της ανωμαλίας. Οι περισσότερες ανωμαλίες μήτρας είναι ασυμπτωματικές και μπορούν να αποκαλυφθούν μετά από λεπτομερή διερεύνηση της υπογονιμότητας. 
Συχνά προκαλούν δυσμηνόρροια και ανώμαλους κύκλους περιόδου, ενώ σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αποβολών, πρόωρο τοκετό και βραδύτερη ανάπτυξη του εμβρύου από το φυσιολογικό.

    Πως μπορεί να γίνει η διάγνωση των συγγενών ανωμαλιών της μήτρας:

    Το υπερηχογράφημα αποτελεί σήμερα μία πολύ απλή εξέταση με μεγάλη ακρίβεια στην απεικόνιση των εσωτερικών γεννητικών οργάνων.


    Η υστεροσαλπιγγογραφία είναι μία εξέταση στην οποία εγχέεται φωσφορίζον υγρό μέσα στη μήτρα το οποίο προωθείται στις σάλπιγγες. Στη συνέχεια λαμβάνονται ακτινογραφίες κάτι που μας επιτρέπει να ελέγξουμε συγχρόνως τη βατότητα των σαλπίγγων και τη μορφολογία της μήτρας.


    Η λαπαρποσκόπηση και η υστεροσκόπηση είναι μέθοδοι που επιτρέπουν την άμεση επισκόπηση των ενδοπυελικών οργάνων και δίνουν τη δυνατότητα θεραπευτικών χειρισμών για την αποκατάσταση ορισμένων συγγενών ανωμαλιών.

    Πώς αντιμετωπίζονται οι συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας:

    Το μεγαλύτερο ποσοστό των συγγενών ανωμαλιών της μήτρας δεν χρήζουν αντιμετώπισης, γιατί δεν εμποδίζουν την τεκνοποίηση. Στις περιπτώσεις που η ύπαρξη των συγγενών ανωμαλιών καθιστά πολύ δύσκολη ή και αδύνατη μία φυσιολογική κύηση είναι δυνατή η αποκατάσταση μέσω λαπαροσκοπικής χειρουργικής επέμβασης ή με υστεροσκόπηση.