Καρκίνος Κόλπου

Ο καρκίνος του κόλπου αναπτύσσεται στην περιοχή των γυναικείων γεννητικών οργάνων και ειδικότερα στο σωληνοειδές όργανο που ξεκινά από τον τράχηλο και καταλήγει στο άκρο του αιδοίου.

Στην περιοχή αυτή (γεννητικός σωλήνας ή κανάλι γέννησης) μπορεί να αναπτυχθούν καρκινώματα πλακωδών κυττάρων καθώς και αδενοκαρκινώματα.

Ο καρκίνος του κόλπου θεωρείται πως είναι η πιό σπάνια μορφή καρκίνου, αφού υπολογίζεται ότι διαγιγνώσκεται σε λιγότερο από 2500 γυναίκες στην Ευρώπη ετησίως.Πρωτοπαθής είναι μόνο στο 10% – 20% των περιπτώσεων αφού συχνά ο καρκίνος του αιδοίου ή του τραχήλου της μήτρας προϋπάρχει πριν τα καρκινικά κύτταρα εμφανιστούν και στον κόλπο. Πολλές γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο του κόλπου αφού στο παρελθόν είχαν υποβληθεί σε υστερεκτομή.

Αίτια εμφάνισης του καρκίνου του κόλπου:

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τον καρκίνο του κόλπου. Σε γενικές γραμμές, ο καρκίνος αρχίζει όταν τα υγιή κύτταρα αποκτούν μια γενετική μετάλλαξη που μετατρέπει φυσιολογικά κύτταρα σε ανώμαλα κύτταρα.

  • Ο ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).
  • Η ηλικία είναι επίσης ένας παράγοντας που συμβάλει αρνητικά για την εμφάνιση της ασθένειας, καθώς τα περισσότερα περιστατικά έχουν διαγνωσθεί σε γυναίκες άνω των 60 ετών, χωρίς βέβαια να αποκλείεται η ανάπτυξη του καρκίνου του κόλπου ακόμη και σε νεαρά κορίτσια μετά τα 20 έτη.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του κόλπου:

Ο καρκίνος του κόλπου στα πρώτα στάδια δε δείχνει κάποια συμπτώματα που θα μπορούσαν να ανησυχήσουνε την ασθενή με αποτέλεσμα η νόσος να εντοπίζεται όταν είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Ανησυχητικά σημάδια, είναι μία αιμορραγία στον κόλπο, είτε στις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση είτε ακόμη και στις νεαρές γυναίκες μετά από μία σεξουαλική επαφή.

Ταυτόχρονα ένα άλλο σύμπτωμα που θα πρέπει να ανησυχήσει τις γυναίκες είναι ο πόνος στην περιοχή του κόλπου ή την κοιλιακή χώρα, ο πόνος κατά την ούρηση ή και ο πόνος κατά την ερωτική επαφή.

Παράλληλα μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα τόσο στην ουροδόχο κύστη όσο και στο γαστρεντερικό σύστημα με συνέπεια να εμφανίζεται και δυσκοιλιότητα χωρίς συγκεκριμένα αίτια.

Πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του κόλπου:

Αρχικά με μια τυπική γυναικολογική κλινική εξέταση, ακολουθεί η κολποσκόπηση ενώ μπορεί να απαιτηθεί και διαγνωστική βιοψία.

Στη συνέχεια πρέπει να ακολουθήσουν διάφορες απεικονιστικές μέθοδοι όπως αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία ώστε να είναι δυνατό να εντοπιστεί με ακρίβεια ο καρκίνος.

Ποιά η θεραπεία του καρκίνου του κόλπου:

Ανάλογα με το στάδιο της νόσου επιλέγεται και η κατάλληλη θεραπεία. Είτε χειρουργικά, με ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.

Υπάρχουν γυναίκες πάσχουσες που μπορεί να μην πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση και να επωφεληθούν από άλλες μεθόδους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως στον καρκίνο του κόλπου η ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε εξωτερική ακτινοθεραπεία, βραχυθεραπεία και ενδεχομένως και σε χημειοθεραπεία. Στην Ακτινοθεραπεία χρησιμοποιούνται υψηλής ενέργειας ακτίνες-Χ ή σωματίδια για τη σταδιακή νέκρωση των καρκινικών κύτταρων, έτσι ώστε η ανάπτυξη, ο πολλαπλασιασμός και η εξάπλωση τους να αναστέλλεται.