Γυναικολογικές Εξετάσεις Γενικός γυναικολογικός έλεγχος

Η γυναικολογική εξέταση είναι ιδιαίτερη κλινική εξέταση που πρέπει να εκτελείται από εξειδικευμένο ιατρό. Μας  επιτρέπει να  αναγνωρίσουμε βλάβες των γεννητικών οργάνων της γυναίκας.

Η εξέταση εκτελείται στην ειδική γυναικολογική καρέκλα και ενώ η ασθενής βρίσκεται σε γυναικολογική θέση.

Αρχικά ελέγχονται τα έξω γεννητικά όργανα.

Αξιολογείται το μέγεθος της κλειτορίδας και των χειλέων του αιδοίου που όταν είναι αυξημένo παραπέμπει σε υπερπαραγωγή ανδρογόνων. Ελέγχεται το περίνεο, το αιδοίο και η περιπρωκτική περιοχή για βλάβες όπως κονδυλώματα, μελανώματα, λειχήνες, καρκίνους αιδοίου κλπ. Τέλος εντοπίζονται διογκώσεις στην είσοδο του κόλπου που μπορεί να οφείλονται σε κύστη ή  απόστημα του βαρθολινείου αδένα.

Η προχωρημένη κυστεορθοκήλη ή πρόπτωση μήτρας είναι επίσης αντιληπτή με την επισκόπηση.
 Στην συνέχεια με τη χρήση του κολποδιαστολέα ολοκληρώνετε ο έλεγχος του τραχήλου της μήτρας και του κόλπου. Φλεγμονές , πολύποδες, προχωρημένοι καρκίνοι, κονδυλώματα  είναι άμεσα ορατά.

Κατά την διαδικασία αυτή  γίνεται και η λήψη του Τέστ Παπανικολάυ – Pap test.

Τέλος ο έλεγχος με την αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση μας δίνει την δυνατότητα  να αναγνωρίσουμε  τυχόν διόγκωση σε (κύστεις, ινομυώματα, καρκίνους, κύηση), ή ευαισθησία – φλεγμονές της μήτρας, των ωοθηκών ή των σαλπίγγων. Στην συνέχεια γίνεται και το διακολπικό υπερηχογράφημα.

Η εξέταση συνήθως διαρκεί  10-15.