Εμμυνόπαυση

eminopausi_blog

Η εμμηνόπαυση είναι μια απολύτως φυσιολογική βιολογική διαδικασία που εμφανίζεται σε κάθε γυναίκα. Η εμφάνιση της παρατηρήται κυρίως στην ηλικία των 40-50 ετών.H ηλικία που κάθε γυναίκα εισέρχεται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, διαφέρει σε κάθε οργανισμό.

Φυσιολογικά, η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι τα 48-51 έτη , ενώ 1% των γυναικών εμφανίζουν εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών και 5% μετά την ηλικία των 55 ετών. Στην περίπτωση που η εμμηνόπαυση εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών καλείται πρόωρη εμμηνόπαυση.

Πριν την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες περνούν από μια μεταβατική περίοδο γνωστή ως κλιμακτήριο, κατά την οποία τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης αρχίζουν να αλλάζουν. Η μετάβαση μπορεί να διαρκέσει από 2- 5 χρόνια και αφού περάσουν 12 μήνες χωρίς περίοδο, τότε θεωρείται πλήρης εμμηνόπαυση.

Η μέση ηλικία εμφάνισης είναι 47 ετών, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που εμφανίζεται και νωρίτερα. Τα συμπτώματα, διαφέρουν ακόμη και από μήνα σε μήνα και πολλές φορές είναι δύσκολο να αναγνωριστούν.