Καρκίνος Αιδοίου

Ο καρκίνος του αιδοίου θεωρείται μία από τις σπάνιες μορφές γυναικολογικού καρκίνου. Παρ’ όλα αυτά όμως τις τελευταίες δεκαετίες οι επιστήμονες καταγράφουν μια σημαντική αύξηση των προκαρκινικών αλλοιώσεων σε γυναίκες κυρίως νεαρής ηλικίας και ειδικά σε όσες βρίσκονται κοντά στα 40 έτη της ζωής τους.
Ο καρκίνος του αιδοίου είναι ένας τύπος καρκίνου που εμφανίζεται επί της εξωτερικής επιφάνειας των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Το αιδοίο είναι η περιοχή του δέρματος που περιβάλλει την ουρήθρα και τον κόλπο, συμπεριλαμβανομένης της κλειτορίδας και των χειλέων.

Ποιά είναι τα αίτια εμφάνισης του καρκίνου του αιδοίου:

Όπως και στην περίπτωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έτσι και στον καρκίνο του αιδοίου τα αίτια εντοπίζονται:

  • Μόλυνση από ιούς:

Ο ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων, γνωστός σαν Human Papilloma Virus ή HPV, θεωρείται σαν μια πιθανή αιτία του. Συχνά είναι ανιχνεύσιμος στον τράχηλο γυναικών που πάσχουν από τον καρκίνο αυτό. Υπάρχουν 80 τύποι του ιού HPV.

  • Σεξουαλική δραστηριότητα:

Οι γυναίκες που ήταν σεξουαλικά δραστήριες σε μια νεαρή ηλικία και που είχαν πολλούς ερωτικούς συντρόφους έχουν περισσότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν τον καρκίνο αυτό. Όσο νωρίτερα στην ηλικία αρχίσει την σεξουαλική δραστηριότητα μια γυναίκα τόσο περισσότερο είναι αυξημένος ο κίνδυνος της για την ασθένεια. Το ίδιο επίσης ισχύει με τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων με αποτέλεσμα, αυτές με πολλούς να έχουν περισσότερο κίνδυνο.

     
  • Ηλικία
  •  

  • Κάπνισμα
  •  

  • Κληρονομικότητα
  •  

    Ποιά είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του αιδοίου:

    Ο καρκίνος του αιδοίου όταν βέβαια βρίσκεται ήδη σε πιο προχωρημένο στάδιο, εμφανίζει ορισμένα σημάδια που θα πρέπει να κινητοποιήσουν τις πάσχουσες.

  • Στην περιοχή του αιδοίου εμφανίζεται ένα εξόγκωμα, εξάνθημα, ή υπάρχουν αλλοιώσεις στο δέρμα χρωματικού τύπου.
  • Αλλοιώσεις στο δέρμα οι οποίες είναι χαρακτηριστικές για το λόγο ότι αποκτούν και ένα λευκό, γκρι, κόκκινο ή ακόμη και μαύρο χρώμα και μπορούν να ψηλαφηθούν.
  • Αίσθημα έντονου κνησμού στη γυναικολογική της περιοχή ή και άλγος.
  • Εμφάνιση αιμορραγίας, χωρίς εμφανή λόγο είτε μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα είτε μετά την εμμηνόπαυση για τις μεγαλύτερες γυναίκες.
  • Να σημειωθεί πάντως πως ο καρκίνος του αιδοίου συχνά εμφανίζεται δευτεροπαθώς (σε ποσοστό περίπου 15%), καθώς οι πάσχουσες έχουν ήδη όγκο στην περιοχή του κόλπου, στον τράχηλο της μήτρας ή ακόμη και στον πρωκτό.

    Πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του αιδοίου:

    Η πρώτη διάγνωση γίνεται κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης από το γιατρό όπου μπορεί να διαπιστώσει διογκώσεις στο δέρμα στην περιοχή του αιδοίου.

    Στις περιπτώσεις όπου έχουν αρχίσει ήδη να εμφανίζονται κάποιες βλάβες απαιτείται βιοψία ενώ ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία μπορούν να δείξουν με ακρίβεια την επέκταση των αλλοιώσεων.

    Ποιά η θεραπεία για τον καρκίνο του αιδοίου:

    Στον καρκίνο του αιδοίου οι ειδικοί αφαιρούν συνήθως τον όγκο. Στη συνέχεια για να αποκλείσουν την πιθανότητα να παρουσιασθεί τοπική υποτροπή, προχωρούν στη χορήγηση ακτινοβολίας ώστε να περιορίσουν το ενδεχόμενο εξάπλωσης της νόσου.

    Σε πολλές περιπτώσεις η ακτινοθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί και με χημειοθεραπεία.